fbpx

Hangi masraflar kiradan düşülebilir

Cansu Bıkmaz tarafından yayınlandı

@cansubikmaz.gd

Hangi masraflar kiradan düşülebilir

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların en büyük nedenlerinden bir tanesi masraflar ve kiradan düşme konusudur. Birçok kiracının aklına hemen hangi masraflar kiradan düşülebilir sorusu gelir. Çoğu kiracı yaptığı masrafların kiradan düşürülmesini istese de her masraf kiradan düşmeye uygun değildir. Bu çerçevede kiracı ve ev sahibi arasındaki ihtilafı giderecek detayları dikkate alarak hareket etmek en önemli konulardan bir tanesi olacaktır. Peki hangi masraflar kiradan düşülebilir?

Kiracılar hangi masrafları kira fiyatından düşebilir?

Gayrimenkul Hukuku gereğince; bir ev sahibinin kiralama hizmeti öncesinde kiralanan taşınmazı kullanıma uygun hale getirmesi gerekmektedir. Bu durum kiralama süresi boyunca da benzer bir şekilde devam eder. Yani kullanım esnasında evin kullanımını zorlaştıracak problemlerin ortaya çıkması halinde kiracıların ev sahibine başvurma hakları bulunmaktadır. Böylesi bir başvurunun yanında kiracıların mevcut sorunu gidermek adına tamir ve bakımı yaptırarak giderleri kiradan düşmesi de mümkündür. Ancak her masrafın kiradan düşülmesi söz konusu olmayacaktır.

Tesisat, kombi, elektrik sistemindeki arızalar ve diğer kalıcı sorunlara yönelik masrafların kiradan düşülmesi mümkündür. Ancak kiracı tarafından gerçekleştirilen keyfi harcamaların kiradan düşülmesi pek mümkün değildir. Kiralık evin eşyalı olması durumunda durum farklıdır. Eşyalarla alakalı arızaları gidermeye yönelik masraflar da kiradan düşmeye konu olabilecektir. Kiradan düşülebilen masraflar nelerdir özetleyelim;

  • Kombi arızaları (Bakımlar ve yanlış kullanılması kaynaklı arızalar hariç)
  • Radyatörler ve peteklerdeki arıza ve problemler (İlk yıl haricindeki bakım temizlik vb işlemler hariç)
  • Su tesisatlarındaki arızalar (boru patlamaları, su kaçakları)
  • Yanlış malzeme kullanılmasından dolayı duvarlarda çürüme, küflenme ve sızıntı
  • Apartmandan kaynaklanan sorunlar

Kiracılar, taşınmazın kullanımına dair ev sahibi tarafından sağlanması gereken ancak yerine getirilmeyen bütün özellikleri ideal noktaya taşımak adına tamir masraflarını kiradan düşebilmektedir. Burada önemli olan masrafların taşınmazın doğrudan kendisiyle ilgili olmasıdır.

Kiradan düşülemeyen masraflar söz konusu olabilmektedir. Aidat, elektrik ve su faturası ile ev içerisinde keyfi olarak gerçekleştirilen harcamaların kiradan düşülmesi söz konusu olmayacaktır. Bu nedenle kiracıların yapacakları harcamaları önceden değerlendirmeleri ve sonrasında kiradan düşmeleri gerekmektedir. Çünkü kiracı tarafından kiradan düşülen tutarların ev sahibi tarafından tespiti yapılmaktadır. Bir aykırılığın söz konusu olması durumunda 30 günlük sürede düzeltme talebi gerçekleşir. Kira miktarı ya da tamir ile alakalı düzeltme yapılmazsa sözleşmenin feshedilmesi mümkündür.

Kiracı ve ev sahibi arasındaki en önemli belge olan sözleşme çerçevesinde hareket edilmelidir. Arızaların yazılı ya da sözlü olarak bildirildikten sonra kiradan düşülerek tamiri gerçekleştirilmelidir. Aksi takdirde yaşanan mağduriyetten ev sahibi sorumlu olmayacaktır.

Cansu Bıkmaz

Cansu Bıkmaz